Zázračný šípek

30.9.2018

Zdá se, že léto nám již nenávratně skončilo a zima začíná přebírat svoji vládu. Můžeme jen doufat, že to nebude na dalších šest měsíců. Někde na horách již měli i sníh a na spoustě jiných míst ráno překvapil šedivák. Bohužel současně s prudkým ochlazením se blíží i období nachlazení a chřipek. Společně se podíváme na přírodní vitamínovou bombu – šípek.

Plody šípku by se měly sbírat do příchodu prvních mrazíků, pak již nejsou léčivé účinky takové.  

Ideální na sušení je sušička na ovoce, ale můžeme sušit i v kuchyňské troubě. Pozor na příliš rychlé sušení, kdy můžeme šípky spálit, ale současně si musíme dát pozor, aby šípky byly dosušené, v opačném případě by mohly začít plesnivět. Sušené šípky samozřejmě můžeme koupit i ve specializovaných prodejnách.

Šípek má vysoký obsah vitamínu C, léčebné vlastnosti šípků jsou ale mnohem pestřejší – obsahují hořčík, vápník, železo, vitamíny skupiny B,K, E. Šípky pomáhají při nachlazení a infekčních onemocněních, při krvácivosti dásní a paradentóze, pomáhají čelit únavě a zvyšují schopnost se soustředit. Zlepšují trávení a pomáhají proti revmatismu. Dokonce prý pomáhají i zvyšovat potenci.  

Ze sušených šípků (ale i z čerstvých) můžeme připravit šípkový čaj. Šípky zalijeme studenou vodou, 10 minut povaříme, vyluhujeme a 1 – 3 x denně pijeme. Použití šípků v kuchyni je rozmanité -  můžeme připravit šípkový sirup, marmelády nebo džemy. Ze šípkové marmelády (nebo i z čerstvých šípků) je výborná šípková omáčka. Ze šípků si můžeme vyrobit i šípkové víno nebo šípkový likér.

 

/www.zentrichovaapatyka.cz/herbar/sipek/

http://fresh.iprima.cz/ingredience/sipek-podzimni-vitaminova-bomba